A SPOKEN WORLD 2017 – en artist-utveksling mellom Norge og Zimbabwe

Den 20. september – 3. oktober reiste spoken-word artist Taro Vestøl Cooper og beat-boxer Julian Sommerfelt til Zimbabwe for å gjenforenes med sin nye kamerat og kollega Tinofireyi Zhou, som de hadde samarbeidet med under Oslo Afro Arts Festival en knapp måned tidligere. Uanende om hva disse to ukene i Zimbabwes urbane jungel: Harare, skulle tilby dem, reiste de ned sammen med prosjektleder Cecilie Giskemo (også produsent i Samspill) og filmskaper: Mariano Garcia fra I LOVE SHOOT. Samtalene under hjemreisen vitnet om at opplevelsen av landet, samarbeidet, samtalene og kulturen var komplett – og på mange måter berikende langt utover det rent kunstneriske. Samspill ser en stor verdi i den brede kompetansen musikerne og artistene får ved denne utvekslingen.

OM A SPOKEN WORLD

I 2016 startet Oslo Afro Arts Festival (da Zimfest Oslo) A Spoken World, et kunstner-utvekslingsprogram med Shoko Festival, Zimbabwes største Urban Culture festival. Gjennom dette prosjektet ønsker OAAF å fremme nye talent og profesjonelle utøvere, samt være en plattform for samarbeid mellom zimbabwiske og norgesbaserte kunstnere og musikere. Målet er å skape en plattform for nettverksbygging og utveksling av musikalske ferdigheter og sosial og kulturell kompetanse.

I Zimbabwe organiseres opplegget i tett samarbeid med vår lokale koordinatorer Impi Maphango and Natalie Kombe, festivalkoordinator i Shoko Festival. I Oslo organiseres opplegget av Oslo Afro Arts Festivals festivalsjef Cecilie Giskemo.

(Foto: C. Giskemo)

Årets tre deltakere: Tinofireyi Zhou aka Aerosol, Taro Vestøl Cooper og Julian Sommerfelt.

HVA GÅR UTVEKSLINGEN UT PÅ?

A Spoken World er en utveksling av hovedsakelig spoken-word artister og musikere, gjerne innen urban-arts sjangere. Deltakerne fra Norge får muligheten til å reise til Zimbabwe, og vice versa, og oppleve kunst og kulturscenen i landet på nært hold. Prosjektet tilrettelegger for samarbeid mellom deltakerne fra begge land, og sammen lager de en konsert og et workshop-opplegg som er del av både OAAF og Shoko Festival sine festivalprogram.

På denne måten skaper utvekslingen A Spoken World en plattform for utveksling av musikkfaglig, skrivekunstfaglig, kunstnerisk, kulturell og sosial kompetanse.

Under oppholdet i Oslo forbereder musikerne en felles konsert med urfremføring under OAAF. Et workshop-program utarbeides, og gjennomføres på ulike ungdomsklubber og asyl- og transittmottak i Oslo-regionen. De zimbabwiske artistene vil også delta på andre arrangement, eksempelvis Open Xpressions på Cafeteatret,  #Vårtnabolag (OWMF), på P2´s Jungeltelegrafen og som gjesteartister på Frank Znorts søndagskonserter på Blå. 

I Harare har de norske artistene base på Moto Republic i Harare, hvor de nettverker med Zimbabwes ledende hip-hop og spoken-word artister, samarbeider med lokale ungdommer og holder og deltar på ulike foredrag og seminar. Verkstedene tilbys ved Music Crossroads Academy i Harare, Zimbabwe College of Music, samt ved ulike Community Centres i utkantstrøkene (suburbs) av Harare. De norske artistene reiser også til Mbare, Harares største ghetto, og spiller inn i Team No Sleep Studios, et selvdrevet studio initiert av den Oslobaserte zimbabweren Ranga Matavire og lokale DJ Technics.I tillegg samarbeider deltakerne med lokale musikere og  gjennomfører 1-2 konserter ved ulike scener i Harare, i tillegg til å fremføre samarbeidskonserten under Shoko Festival og festivalens Peace in the Hood arrangement i suburben Chitungwiza.

SAMSPILLS ROLLE

Samspill er engasjert i prosjektet blant annet gjennom honorarbidrag til våre musikermedlemmer som spilte på konserten under årets A Spoken World, samt til musikkverksted i mottak. Vi ønsker å engasjere oss ytterligere i dette prosjektet i årene fremover, og ser en stor verdi i den kompetansen musikerne og artistene får ved denne muligheten. I tillegg bidrar det til et kompetanseløft blant de ansatte, som igjen vil komme medlemmene tilgode.

 

Related Posts